آشنایی با قالببندی تیر
در قالببندی تیر، برای افزایش مقاومت و پایداری داخلی و خارجی تیرها، از پشتبندهای خاص استفاده میکنند که اصطلاحا به آن دستک تیر نیز میگویند.برای تیرهای با ارتفاع بیش از ۵۰ سانتی متر، حدالامکان از میان بولت به منظور تامین پایداری داخلی قالب تیر استفاده میشود.از موارد بسیار مهم و تاثیرگذار در این فرایند وجود تجهیزات مورد نیاز در محل است. به طور مثال، اینکه قالب های تیر قبل از نصب به صورت جعبهای مونتاژ شده یا به صورت قطعات جداگانه کف پوتر و آویز حمل شوند، به تجهیزات بالابر موجود و برنامه ترتیب جداسازی قالب بستگی دارد. در قالببندی تیر، از قالب و کنج مدولار استفاده میکنند و در محل اتصال به ستون یا در تیرهای دارای ماهیچه احتمال نیاز به قالب خاص نیز وجود دارد. معمولا در قالببندی تیرهای ساختمانی به علت فقدان با تعبیه پانچ افقی در صفحه اصلی بهره میبرند.
نکات مهم برای قالببندی تیر
طول دقیق قطعات کف پوتر و آویز قالب تیرها به روش قالببندی بستگی دارد، اگر قالب کف پوتر تیر لب به لب با ستون ساخته شود، طول آن باید برابر دهانه آزاد تیر باشد ولی اگر قالب کف پوتر با ضخامت قالبهای ستون در دو طرف تیر را به دهانه آزاد آن اضافه کنید. در واقع استفاده از فیلترهای مدولار در قسمت آویز کف پوتر الزامی است زیرا هم خطای مونتاژ را کمتر میکند و هم پس از بتنریزی باز کردن قالبها را آسانتر میکند. برای نگهداری قالبهای تیر، در پروژههای سبک، از جکهای صلیبدار تی شکل و سازههای مرتفع استتفاده میکنند. همچنین برای پروژههای سنگین نیز استفاده از داربست میتواند بهترین گزینه باشد.
قالببندی تیرهای بتنی شبیه به یکدیگر است اما با توجه به نوع دال که به صورت تیرچه، یک طرفه، دو طرفه، دال رافل، پس تنیده، پیش ساخته شده و … میباشد، قالببندی دال متفاوت میشود. البته در برخی موارد، شکل سر ستون و همزمانی اجرای آن با دال بتنی و هم و نحوه اتصال آن به تیرها نیز میتوانند در طرح قالببندی موثر باشند.
تجهیزات قالب بتن
اجرای قالببندی تیر
قالببندی تیر یکی از فرایند بسیار تخصصی در ساختمان سازی میباشد و رعایت نکات مهم در اجرای آن، میتوان برای صرفهجویی در هزینههای شما بسیار کمک کننده باشد. اما برای این منظور باید با روش اجرا آن نیز آشنایی کامل داشته باشید، در این فرایند، با ترکیب قطعات سیستم قالببندی میتوان قالببندی انواع سقفها نظیر سقفهای یکپارچه، اعم از دالهای یک طرفه و دالهای دو طرفه و همچنین تیرچههای بلوک را به راحتی انجام داد.
اتصال پنل کف پوتر، به پنلهای آویز با استفاده از نبشیهای پانچ شده یا کنج بیرونی صورت میگیرد که در حالت دوم، گوشههای تیر پخی دارد و زیباتر است در محل تلاقی تیرها مخصوصا محل تلاقی تیرها در ستون، قطعات خاصی طراحی شوند تا به صورت مدولار قابل ترکیب با بقیه اجزا قالب بندی باشند. در کفراژبندی، انواع جکهای سقفی و انواع داربستهای مدولار استفاده میشود تا بتوان این فرایند را بهترین شکل انجام داد.
ویژگی های قالب با کیفیت
- استفاده از مواد اولیه درجه یک
- وجود ساختار مقاوم و بادوام
- برخرداری از سطوح صاف
- وجود شکل ظاهری مناسب قالب بندی بدون تابیدگی
- مقاوم در برابر ضربات
- مونتاژ و دمنتاژ سریع و آسان
- مقرون بصرفه
- ابعاد و اندازه متنوع و زیاد
- قتبلیت تعمیر و استفاده مجدد
- ماندگاری بسیار بالا
- استفاده در بخش های مختلف ساختمان
- تکرار پذیری فراوان
- جابجایی راحت
انواع قالبها برای قالببندی تیر
در قالببندی تیر ساختمان، روشهای مختلفی وجود دارد که توسط نقشهکش مربوطه باید بهترین نوع آن برای پروژه شما انتخاب شود. در ادامه برخی از انواع آن را بیان میکنیم.
سیستم قالب بندی تونلی
- این روش امکان اتمام اسکلت بتنی پروژهها را در کوتاهترین زمان با حداقل نیروی انسانی فراهم میکند.
- حذف نازک کاری زیر سقفها و روی دیوارها به دلیل سطح بتنی و صیقلی و ابعاد و اندازههای دقیق با استفاده از روش قالب تونلی امکان پذیر است.
- دیوارهای بتنی باربردر این سیستم، سازهای بسیار مقاوم در برابر نیروهای زلزله بدست میآورد.
- با استفاده از سیستم قالب تونلی امکان بتن ریزی همزمان سقف و دیوار بتنی و بصورت دوره گردش روزانه امکان پذیر است.
- در این روش مدت زمان ساخت سازههای بتنی در مقایسه با سایر روشهای مرسوم بسیار کوتاهتر است. همچنین علاوه بر کیفیت و دقت بالا در اجرای اسکلت بتنی باعث صرفه جویی قابل توجهی در نازک کاری و تاسیسات مکانیکی و برقی خواهد شد.
- صرفه جویی در کاهش نیروی انسانی مورد نیاز و مدت زمان اجرا حدوداَ به ۵۰٪ نسبت به سایر روشهای مرسوم میرسد. قالبهای تونلی تا پانصد بار بدون نیاز به بازسازی و تعمیر قابل استفاده هستند.
- بدلیل تکنولوژی ساخت پیشرفته قالبهای فولادی در این سیستم، استقامت و دوام قالبها زیاداست.
سیستم قالب فولادی دیوارهای منحنی شکل (FLEXO)
- امکان اجرای قالب بندی دیوارهای دوار با قطر حداقل ۵ متر امکان است. (ضمناً با این قالبها دیوارهای بتنی صاف نیز قابل اجرا هستند)
- صفحات از قبل برای قطر (انحنا) مورد نیاز مونتاژ شده و زمان نصب قالب بندی دیوار را کاهش میدهند
- سطح بتنی بدست آمده کاملاً صیقلی و بدون نیاز به نازک کاری، از دیگر مزایای استفاده از این نوع قالبها است
- سیستم قالب دیوارهای منحنی شکل مقاوم در برابر فشار جانبی بتن تازه معادلKN/m280 بوده و برای ساخت مخازن و دیوارهای بتنی دایرهای شکل طراحی شده است. با این قالبها در صورت نیاز امکان اجرای دیوارهای بتنی صاف نیز وجود دارد
- ضخامت صفحات فولادی قالبها ۴ میلیمتراست و از فولاد با حد جاری شدن بالا استفاده میشود لذا در برابر خستگی ناشی از بتن ریزیهای متعدد مقاومت زیاد و عمر طولانی دارند
- تنظیم قطر انحنا مورد نظر در قالب ها به راحتی در کارگاه قبل از نصب امکان پذیر است
- صفحات قالب در محل درزها از یکدیگر جدا نمیشوند و به نظر میرسد کاملاً یکپارچه و به هم چسبیده هستند
- قالب بندی اعضا مخروطی شکل با استفاده از صفحات مخصوص امکان پذیر است. این صفحات قالب فلزی با داشتن سوراخهای موجود در قالب برای میلههای فلزی رزوه شده(Tie-Rod)، نیاز به سوراخ کاریهای اضافی در صفحات قالب را حذف میکنند
انواع نگهدارنده برای اجرای تیر سقف
- جک سقفی
- داربست
- اسکافلد مثلثی
- داربست چکس
- داربست کاسه ای و…
کاربرد نگهدارنده های سقف
همانطور که اشاره کردیم نگهدارنده های سقف دارای انواع مختلفی هستند که هریک از آنها دارای کاربرد متفاوتی است. جک سقفی دارای انواع متنوعی از جک صلیب دار، جک U شکل عراقی و جک متحرک می باشد که در دو روش سبک و سنگین تولید می شوند و در انواع مختلفی از سقف های زیر ۵ متر مرد استفاده قرار میگیرند و انواع داربست ها و اسکافلد ها به دلیل وجود اتصالات قابلیت افزایش ارتفاع بسیار زیادی را دارند و در پروژه های سنگین و مرتفع به دلیل کاربرد های گوناگون به کار گرفته می شوند.
قیمت انواع تجهیزات برای قالب بندی تیر
برای اجرای سازه بتنی با کیفیت و پایدار نیازمند سیستم قالب بندی، اتصالات و نگهدارنده های مستحکمی هستیم که دارای قیمت های مختلفی می باشند و به دلیل وجود نداشتن ثبات قیمت مواد اولیه امروزه قیمت تمامی تجهیزات ساختمانی دائما در حال تغییر هستند. از همین رو انتخاب قالب بتن و نگهدارنده های با کیفیت میتواند در مدت زمان بسیار طولانی به جهت ماندگاری تجهیزات بسیار مقرون بصرفه باشند در غیر این صورت ممکن است هزینههای شما را بیشتر کند و در برخی موارد موجب رخ دادن حوادث جبران ناپذیر در اجرای ساختمان بشود. برای دریافت اطلاعات بیشتر و همراهی در انتخاب بهترین و مقرون بصرفه ترین تجهیزات با مشاوران ما همراه باشید تا اطلاعات تکمیلی تری را در اختیار شما قرار بدهند.