قالب تونلی فرم چیست؟
در این روش، از قالب های فلزی بتن یکپارچه برای ساخت دیوارها و سقف به صورت همزمان استفاده می شود. این قالب ها به گونه ای طراحی شده اند که پس از اتمام بتن ریزی هر طبقه، به راحتی قابل جابجایی و استفاده مجدد در طبقات بالاتر هستند که این امر موجب افزایش سرعت، کیفیت و دقت اجرا میگردد.
استفاده از این سیستم قالب تونلی فرم جهت ساخت ابنیه بتنی بیشترین بازه را در اجرای انواع ساختمان ها پوشش میدهد اعم از اجرای انبوه سازی مسکن، اجرای مدارس، هتل و بیمارستان ، زندان و به طور معمول هر ساختمانی که در طراحی آن از روش ساختمان های سلولی استفاده شده است. اخیراً استفاده از روش قالب تونلی در ساختمان سازی کشور ایران به دلیل کیفیت بالای بتن تولید شده، سرعت بالا و کاستن هزینه های تولید از جایگاه ویژه برخوردار می باشد.
قالبها با تجهیزات بتن ریزی بتن ریزی می شوند و پس از خشک شدن بتن قالب ها به راحتی به صورت افقی از بتن خارج شده و توسط جرثقیل به طبقات بالایی منتقل میگردد . انجام این روش قالب بندی که در کشور ترکیه نیز بسیار مرسوم است کاربردهای فراوانی دارد که یکی از مهمترین آنها سرعت اجرای پروژه میباشد و از دیگر مزایای آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
کاهش زمان اجرای پروژه
بتن ریزی با سطح بسیار صاف و صیقلی
صرفه جویی بالا در هزینه تمام شده پروژه
ایجاد ابعاد دقیق در مقاطع مختلف
حذف عملیات اضافه نازک کاری و …
جک سقفی
همان طور که پیش تر گفته شد امروزه زمان بندی در ساخت و سازه های فلزی اهمیت بیشتری دارد از این رو گرایش به سازه فلزی پیش ساخته بیشتر شده است. ساخت انواع سازه های فلزی و ساخت اسکلت فلزی جوشی و پیچ و مهره ای ساختمان وصنعتی بخشی از توانمندی تولید گروه تولیدی، صنعتی سازه گستر مدحت است. گروه بازرگانی سازه گستر مدحت با بهره گیری از مهندسین و متخصصین و کادری مجرب در زمینه ساخت و نصب سازه های فلزی سبک و سنگین شامل اسکلتهای پیچ و مهره ای با مقاطع ستون باکس و دیگر سازه های خاص فلزی فعالیت می کند.
همواره کاهش زمان و هزینه اجرا اساس مدیریت پروژه ساختمانی میباشد و سیستم مدرن قالب تونل فرم هزینه های اجرا را تا ۱۵ درصد و زمان اجرای ابنیه را تا ۲۵ درصد کاهش داده است. قابل اهمیت است که بدانید در حین اجرای سیستم قالب تونل فرم، یک سازه تونل که با بتنی که فضای خالی میان قالب های فلزی را پر میکند تشکیل خواهد شد که این سازه یک سازه یکپارچه میباشد. در این روش، جهت قالب بندی یکپارچه دیوار و سقف بتنی هر طبقه استفاده خواهد شد، نکته قالب اهمیت این است که اسکلت بتنی ساختمان فقط شامل دیوار های بتنی برشی و سقف های دال بتنی می باشد و فاقد هر گونه اعضای سازه ای معمول نظیر تیر و ستون خواهد بود، در این سیستم پس از یک طی یک روز بتن ریزی با گذشت ۲ روز امکان قالب برداری و انتقال به طبقه بالاتر وجود خواهد داشت و اسکلت یک طبقه به طور کامل به دست می آید.
چرا به آن قالب تونلی میگویند؟
در بخش قبلی، با سیستم قالببندی تونلی و کاربردهای آن آشنا شدیم. اما شاید برای شما سوال باشد که چرا به این سیستم “قالب تونلی” میگویند؟
پاسخ این سوال در شکل ظاهری و نحوهی اجرای این سیستم نهفته است. قالبهای دیوار و سقف در این سیستم به گونهای به یکدیگر متصل میشوند که شبیه به یک تونل به نظر میرسند. تصور کنید که قالبها مانند قطعات یک پازل در کنار هم قرار میگیرند و یک فضای بسته و تونل مانند را برای بتنریزی دیوارها و سقف ایجاد میکنند.
در واقع، بتن درون این تونل ریخته میشود و پس از سخت شدن، قالبها باز شده و یک سازه بتنی یکپارچه با دیوارها و سقف متصل به هم به دست میآید.
به عبارت دیگر، نامگذاری “قالب تونلی” به دلیل شباهت فضای ایجاد شده توسط قالبها به یک تونل و بتنریزی درون این تونل است.
نگاهی به تاریخچه قالب تونلی فرم
همانطور که در ابتدای مقاله بیان شد این نوع قالببندی از ۴۰ سال پیش تا به امروز در جهان مورد استفاده قرار گرفتهاست. سیستم ساخت سازههای بتنی به این روش در انبوهسازی جهان در ۴۰ سال پیش تا به امروز انجامشده که در حال حاضر مورد بازنگریهای فنی از سوی سازندگان قالب قرار گرفته است. بهطوری که در سال ۲۰۰۷، آخرین ورژن از این سیستم در کشور ترکیه به ثبت رسید و سیستم یکی از بهترین روشهای ساختوساز سازه صنعتی از دیرباز تا به امروز بودهاست که در کشورهایی که با مشکل زلزله روبرو هستند. میتواند مورد توجه قرار بگیرد.
ساختار قالب تونلی فرم ( تونل فرم ) چگونه است؟
سیستم قالب تونلی فرم باعث سرعت بخشیدن به قالب بندی در انبوه سازی با حداقل هزینه خواهد شد. سطوح بتنی صاف و دقت ابعادی بالا مراحل نازک کاری را از قبیل گچکاری از بین میبرد. کاربرد سیستم قالب تونلی فرم بیشتر در بتن ریزی ساختمان هایی که با طراحی سازه های دیوار برشی مقاوم در برابر زلزله اجرا می شوند.
قالب تونلی فرم، به اندازه تقریبی ابعاد فضاها برای مثال ابعاد یک اتاق طبق نقشه معماری در نظر گرفته می شود. برای قالب بندی یا قالب برداری، نیاز به تبدیل آنها به ابعاد کوچک نمی باشد، سیستم قالب تونلی فرم با همان ابعاد اولیه و یکپارچه از فضا خارج می شوند. خروج قالب تونلی فرم، پس از بتن ریزی دیوار و سقف و گیرش اولیه بتن، با فاصله دادن قالب ها از جدارهای بتن ریزی شده (قالب برداری) با حرکت افقی روی چرخ یا غلطک انجام میشود.