بتن‌ریزی ستون‌ها یکی از اصلی‌ترین عملیات لازم در ساخت سازه است. توجه به جزییات فرآیند بتن‌ریزی و عمل کردن به مواردی که در زمان بتن‌ریزی ضروری است، بهبود کیفیت بتن‌ریزی ستون را در‌پی خواهد‌داشت و باعث افزایش دوام و مقاومت ستون و درنتیجه سازه خواهد شد. اگر عملیات بتن‌ریزی ستون درست و طبق اصول انجام نگیرد، منجر به خرابی سازه و ترک‌خوردگی ستون‌ها می‌شود.

جک سقفی

 

مراحل اجرای ستون‌های سازه بتنی

در هوای گرم این کار را با پیچیدن گونی دور ستون و خیس کردن آن انجام می دهند که این کار دمای دهوا را کم کرده و رطوبت بتن را زیاد می کند. در هوای سرد این کار را پیچیدن نایلون دور ستون و استفاده از بخاری انجام می دهند که باعث افزایش دما خواهد شد.

 

بتن‌ریزی ستون در ارتفاع بالا
بتن‌ریزی ستون در ارتفاع بالا – پروژه پتروشیمی تبریز

قالب فلزی بتن

بتن‌ریزی ستون

ستون در سازه‌های بتنی متشکل از میلگرد و بتن است. نکته قابل‌توجه در زمان ریختن بتن این است که بتن باید حالت خمیری‌مانند خود را حفظ کند و هم‌چنین به آسانی بتواند به آسانی بین ملیگردها را پر کند. هنگام بتن‌ریزی حباب‌هایی در بتن ایجاد می‌شود که برای خارج کردن این حباب‌ها از بتن، بهتر است دستگاه ویبراتور به حالت قائمه قرار گیرد تا حباب‌ها بهتر و راحت‌تر از بتن خارج شوند. ارتفاع بتن‌ریزی باید بین 0.9 تا 1.2 متر باشد تا دانه‌های بتن از هم جدا نشوند و کیفیت بتن کم نشود.

تجهیزات قالب بتن

انواع روش‌های بتن‌ریزی ستون‌ها

بتن‌ریزی ستون به دو روش صورت می‌گیرد:

روش اول: این روش در سازه‌های مسکونی با ارتفاع حداکثر 3 متر کاربرد دارد و در آن بتن در دو مرحله ریخته می‌شود. نصف قالب قرار داده می‌شود . به همان میزان بتن در آن ریخته شده و ویبراسیون انجام می‌گیرد.سپس قسمت دوم قالب نیز جای‌گذاری شده و بتن باقی‌مانده نیز ریخته می‌شود.

روش دوم: در این روش با استفاده از پمپ بتن‌ریزی ستون صورت می‌گیرد. روش کار به این حالت است که لوله پمپ تا ارتفاع نزدیک به 1 متری کف ستون پایین رفته و بتن‌ریزی انجام می‌شود و در حین بتن‌ریزی لوله به سمت بالا حرکت می‌کند. باید توجه داشت که ویبراسیون باید سریعا بعد از بتن‌ریزی صورت گیرد و بتن را بهتر است هر 50 سانتی‌متر ویبره کنید.

وزن قالب فلزی

در  ساختمان‌های بلند، بتن ریزی ستون با این روش انجام می شود.

نحوه اجرای بتن ریزی ستون:

ستون یکی از اجزای مهم و ضروری در ساختمان‌سازی است که اجرای درست آن به افزایش کیفیت سازه کمک می‌کند. مراحلی برای بتن‌ریزی وجود دارد که در ادامه بیان خواهیم‌کرد و شامل مراحل زیر می‌شود:

قالب بتن

حل مشکل بتن‌ریزی ستون در ارتفاعات بالا

در زمان بتن‌ریزی ستون‌ها، باید این نکته را بدانید که ارتفاع قالب ستون با ارتفاع بتن یکسان نیست و می‌توان این کار را برای ارتفاعات بیشتر انجام داد. با افزایش ارتفاع ستون، بستن قالب ستون و بتن‌ریزی آن سخت‌تر خواهد بود.

هنگامی‌که ارتفاع بتن‌ریزی زیاد باشد، دانه‌های بتن از‌هم جدا می‌شوند. برای حل مشکل بتن‌ریزی 3 راهکار وجود دارد که بررسی خواهد شد:

راهکار اول: پمپ‌های بتن را تا جایی که امکان دارد وارد ستون می‌کنیم تا زمانی‌که از دکل‌های هوایی استفاده می‌کنیم. برای حل مشکل کرمو شدن یک متر ابتدای ستون، به‌جای استفاده از سنجاق، خاموت‌های لوزی را به‌کار می‌بریم تا وقتی‌که دکل کامل وارد ستون شود.

راهکار دوم: قالب‌بندی 3 طرف ستون انجام شود و قالب یک وجه ستون یک متر، یک متر اجرا شود و بتن‌ریزی آن در هر یک متر انجام شود.

راهکار سوم: استفاده از مواد روان کننده‌های بتن به حل این مشکل کمک می‌کند و از کرمو شدن بتن جلوگیری می‌کند

نکات عملیاتی در بتن‌ریزی ستون‌ها:

سخن نهایی

ستون‌ها نقشی مهم و اساسی در دوام و استحکام سازه دارند، به‌همین دلیل باید تمامی مراحل بتن‌ریزی ستون‌ها طبقه دستور گفته‌شده انجام شود تا مشکلی برای سازه رخ ندهد.

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *